Mozgás és sport

HOGYAN TOVÁBB GERINCMŰTÉT UTÁN?

Az alábbiakban összefoglaljuk tapasztalatainkat, ismereteinket, amelyek a gerincműtét után leggyakrabban felmerülő kérdésekben igyekeznek válaszokat adni, segítséget nyújtani: praktikus, életmódot érintő tanácsok ezek, amelyek természetesen ilyen formában csak általános, átfogó információt jelenthetnek. Sajnos a mai magyarországi kórházi gyakorlat nem helyez kellő hangsúlyt a gerincműtét utáni rehabilitációra, műtét utáni életre való felkészítésre, ezért reméljük, hogy a lentebb olvasható tanácsok hasznos segítséget jelentenek, útbaigazítást nyújtanak a gerincműtéten átesett betegek számára, akik most még bizonytalanok az alábbi kérdéseket illetően.

 1. ÁLTALÁNOS TANÁCSOK
  Gerincműtöttként életünk során minden tevékenységünkben, élethelyzetünkben tartsuk szem előtt a gerinckímélő életmód szabályait: lehetőleg tartózkodjunk a nagy emelésektől, mély hajolásoktól illetve végezzük ezeket az előírt módon, a legkevesebb terhelést okozva a hátunknak (lsd. ábrák lentebb). Lehetőleg munkánkat, szabadidős tevékenységeinket is igazítsuk ehhez. Törekedjünk mindig a helyes testtartásra, helyes testhelyzet felvételére.
 2. GYÓGYTORNA
  Mikor kezdjek el tornázni? Fontos-e egyáltalán a torna gerincműtét után? Milyen tornát, gyógytornát végezzek?Mint minden kérdésben a gerincműtéttel kapcsolatban, erről is jó volna elsősorban az operációt végző gerincsebész szakvéleményét kikérni. Jó esetben a kórházi zárójelentésen szerepel a „Gyógytorna végzése ajánlott…héttel a műtét után” mondat, vagy szóban kap tájékoztatást a beteg a szakemberektől arra vonatkozóan, hogy mikor kell a gyógytornát elkezdenie. Mivel teljes mértékben a beteg egyéni jellemzői (életkor, a görbület nagysága, a műtéti technika stb.) határozzák meg azt, hogy mikor kezdődhet meg a műtét utáni gyógytorna, ezzel kapcsolatban nem lehet általános érvényű, mindenkire igaz információt nyújtani. Gyógytornásszal történő konzultációig a kórházban tanult gyakorlatok végzése ajánlott.Ebből a bevezetésből rögtön az is kiderül, hogy a gyógytorna szerepe ugyanolyan fontos a gerincműtét után, mint előtte volt. A scoliosis egy életre szóló „program”, az operáció után sem lehet elhanyagolni a hátizmok erősítését, tornáztatását, a műtét nem ment fel a gerinccel, a háttal való törődés alól. Érdemes szem előtt tartani, hogy az elhanyagolt, (operált) gerinc is okozhat panaszokat, fájdalmat előbb-utóbb, s hogy ezeket tudatos odafigyeléssel, körültekintéssel el lehet kerülni, időbeli megjelenésüket kitolni.Mint a konzervatív úton kezelt betegek esetében, műtét után is igaz az általános érvényű szabály: az igazán hatékony gyógytorna csakis speciális, egyénre szabott tevékenység lehet. A gerincferdüléses betegek egyedi terápiát igényelnek, fokozottan érvényes ez a műtét utáni állapotra, így tehát elképzelhetetlen, hogy a beteg egy csoportos torna keretében (esetleg más betegség miatt kezelt páciensekkel együtt) igazán hatékony, az ő egyéni jellemzőit, igényeit, állapotát szem előtt tartó segítséget kapjon. Célszerű hogy a gyógytorna foglalkozást minden esetben a gerincferdülés terápiáit jól ismerő, képzett szakember vezesse, természetesen csak addig, míg a tornát meg nem tanulja a beteg, onnantól ezt a mindennapokba, az otthon végzett tevékenységek közé lehet/kell iktatni. A legismertebb és a szakemberek mai tudása szerint a gerincferdülést leghatékonyabb kezelő gyógytorna az ún. Schroth-terápia. Ennek adaptált, módosított változatott ajánlott végezni a gerincműtött betegeknek is, amelyet természetesen hatékonyan egészítenek ki a más módszerek szerinti, ún. „hagyományos” gyakorlatok.
  A műtét utáni gyógytorna célja: az állapotmegőrzés, a mellkas mobilitásának megtartása (a végtagi izmok nyújthatóságának növelése, illetve megtartása) és az esetleges romlás megelőzése. Ismeretes, hogy a gerincműtét után gyakran bekövetkezik kisebb mértékű korrekcióvesztés, a műtét alatti vagy fölötti terület esetleges megváltozása. Ezen változások, folyamatok gyógytornával való kísérése segíthet a folyamatokat lassítani, helyes irányban tartani, illetve felhívhatja a figyelmet az esetleges problémákra.
 3. SPORT
  A gyógytorna témakörével szoros összefüggésben kell szót ejteni a gerincműtét után végezhető sportokról is. Általában a műtét előtt és közvetlenül utána sem tudja elképzelni a beteg, hogy milyen sportok végzésére lesz alkalmas az operációt követően, illetve melyek az ajánlott és a szigorúan kerülendő sporttevékenységek. Természetesen ez esetben is nagyon sok múlik az egyéni jellemzőkön (az alkalmazott műtéti technika, az elmerevített szakasz nagysága, beépített implantátumok mennyisége, a beteg sportmúltja, izomzata stb.). Ennek megfelelően általában a betegek a műtét után egy év múlva – amikor a tényleges sportolás megkezdhető – megtalálják a saját válaszaikat egyéni igényeiknek, bátorságuknak, érdeklődésüknek megfelelően, de általában a következők mondhatók el:A műtétet követő első évben különösen tartózkodni kell a nagy súlyok emelésétől, eséssel, eleséssel, fellökéssel járó sportoktól (biciklizés, görkorcsolya, csapatsportok), célszerű ilyenkor csak a gyógytornát, esetleg úszást végezni.Később minden olyan tevékenység ajánlható, amely nem jár nagy emeléssel, terheléssel, törzscsavarodással (rotációval) komoly fizikai igénybevétellel:
  – biciklizés, úszás, tollaslabda, ping-pong, lovaglás, (gör)korcsolyázás, síelés, túrázás, vitorlázás, tánc stb.Néhány szó külön az úszásról, mint a gerincbetegségekkel kapcsolatban leggyakrabban ajánlott sportról:
  Az úszás legfőbb előnye, hogy megajándékoz minket a „súlytalanság” élményével, a víz tehermentesítve teszi lehetővé a mozgást.
  Ugyanakkor – ellentétben a közhiedelemmel és még szakemberek által is gyakran hangoztatott véleménnyel – nem minden úszásnem ajánlott a gerincferdüléses betegeknek. Természetesen ez is a gerincferdülés, a görbület, a műtött hát jellemzőitől függ.Általában:
  – hátúszás azoknak javasolt főképp, akiknek a háti szakaszon kyphosisa (domborulat) van;
  – mellúszás javasolt, de csak szabályosan – tehát a fejet nem folyamatosan a vízből kitartva, megoldható ugyanez búvárszemüveggel és pipával is;
  – gyorsúszás is végezhető:
  – pillangóúszás: általában a nagy törzsmozgás miatt gerincműtét után nem javasolt

  Nem ajánlott:
  – súlyemelés, testépítés (kondi), szörfözés, teniszezés, fallabdázás, kenuzás, kajakozás, vívás, karate stb.
  – rázkódással, ugrálással járó sportok: aerobik, futás (természetes talajon, jó lábbeliben!), kocogás stb.

  Baleset-, sérülésveszély miatt különösen nem ajánlott:
  – extrém sportok, bungee jumping, vadvízi evezés, ejtőernyős ugrás stb.

  Természetesen van átjárás az ajánlott és a tiltott sportok között! Elképzelhető a nem ajánlott sportok adaptált, kevésbé megterhelő változata is, amely – ha az alapvető szabályokat betartja az illető – akkor természetesen végezhetőek gerincműtötteknek is. Ezekről minden esetben – gerincferdülés kezelésében jártas – gyógytornásszal érdemes konzultálni. Mindenképp fontos szempont, hogy a beteg ne csak a korlátozottságát érzékelje, a tilalomfákat lássa magát előtt, hanem alakítson ki saját magára számára egy elfogadható, mozgásban gazdag életformát, amely a sport nyújtotta örömök által a teljes élet élményéhez segíti hozzá.

Holcsa Judit – Gerincműtét előtti és utáni gyógytorna gerincferdülés esetén