Igaz-e?

GERINCFERDÜLÉSRŐL (IDIOPATHIAS SCOLIOSIS) ÁLTALÁBAN

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány gyakori, hétköznapi kérdést, amelyeket a betegek gyakran feltesznek a szakembereknek a gerincferdüléssel kapcsolatban. A kérdésekre dr. Temesszentandrási Hedvig és dr. Orosz Mária válaszoltak, akik mindketten évtizedek óta a gerincferdülés konzervatív kezelésével foglalkoznak.

Mi történik, ha a gerincferdülésemet nem kezeltetem? Milyen romlással, következményekkel kell számolnom?

Ha fiatal vagy, és még több év fog eltelni a csigolyák éréséig, akkor sokat romolhat a gerincferdülésed. A növekedés idején évi átlag 8-10 fokos rosszabbodással lehet számolni, de ez csak statisztika! Volt olyan serdülőkorú betegem, akinek a ferdülése fél év alatt 30 fokot romlott, mert nem tartotta be a kezelés szabályait. Ha a csigolyák érésének befejezte idején a görbület eléri a 60-70 fokos mértéket, lassú, de folyamatos rosszabbodástól kell tartani, felnőttkorban is.

Mekkora görbületnél kell számolni komolyabb szövődményekkel (légzési nehézségek, keringési problémák, szívműködés érintettsége stb.) ?

Gerincferdülésben a gerinc nem csak oldalra hajlik, hanem a görbület területén el is csavarodik. A kettő együtt a mellkasi szakaszon nehezíti a légzést, akadályozza a tüdőben a vérkeringést. A szív nehezen pumpálja át a vért az összenyomott tüdőn, már fiatal korban elkezdődik a szív „kifáradása”. Ha a gerincferdülés 70 fok körüli, már számolni kell ezzel a szövődménnyel. Az ágyéki gerincen csak extrém fokú görbület okozhatja a hasi szervek működési zavarát, mert a hasfal rugalmasabban tud alkalmazkodni.
Nagy görbületnél a törzs egyensúlya is elveszhet, a beteg állás közben kénytelen támaszkodni.…és gondolj a külsődre is!

Befolyásolja-e a gyermekem pályaválasztását az, hogy gerincferdülése van? Melyik szakmák, foglalkozások nem ajánlottak számára?

Kis gerincferdülés nem befolyásolja, nagy gerincferdülés már igen. Nehéz fizikai munka nem ajánlott. Kerülni kell a ferde testtartást (pl. kozmetikus), a tartós állást (pl. szabász), a csak ülve végezhető munkát (pl. varrás). Az ún. szalagmunka sem ajánlott.

Ha már több szakembernél jártam a gerincferdülésemmel, akik mind más segédeszközt és kezelési módot javasoltak esetemben, akkor kinek higgyek és mi alapján?

Először is: annak higgy, aki türelmesen, együttérzéssel elmagyarázza, hogy milyen kezelésre van szükséged; mire kell számítanod, ha a kezelést elmulasztod. Milyen kényelmetlenséggel jár a kezelés, és azt hogyan tudod legalább részben elkerülni.
A gyógytorna és a vele együtt végzett korzettkezelés hatásosságát világszerte, sok szakember vizsgálatai igazolták. A gyógytornát szakképzett gyógytornásztól kell megtanulni, majd naponta el kell végezni. A korzettek (fűzők) közül a Cheneau (ejtsd: senó) professzor által kifejlesztett típus alkalmas arra, hogy a gerincferdülést csökkenteni lehessen vele. A korzettkészítés kellő jártasságot, és nagy gyakorlatot igényel.
A korzettet a teljes hatás érdekében napi 23 órában kell viselni.

Vállalhatok-e kisbabát, ha gerincferdülésem van? Mennyire lesz megterhelő a várandósság és szülhetek-e természetes úton?

A gerincferdülés nem akadálya a gyermekáldásnak. Akinek gerincferdülése van a várandósság idején kicsit több kíméletre szorul. A szülés módjáról a szülészorvos dönt; szükség esetén kikéri az ortopéd (kezelő)orvos véleményét. A legtöbb gerincferdüléses kismama természetes úton szülhet.
A szülés utáni időkre is gondolni kell! A várandósság alatt a szervezet „belső környezete” és a testtartás fokozatosan alakul át, van idő alkalmazkodni hozzá. A szülés utáni visszaváltás sokkal rövidebb idő alatt zajlik. Ezekben a napokban az anya szervezete eltávolítja azt a sok folyadékot, amit a várandósság alatt felhalmozott, emiatt az ízületi tokok, a rögzítő szalagok meglazulnak, „lötyögőssé” válnak. Nagyon hasznos bútordarab a pelenkázó, de még egy étkezőasztal is jobb megoldás a heverőnél. A babfürdető kádhoz összecsukható állványt lehet kapni, de kitűnően megteszi a mosógép teteje is.

Az alternatív, kiegészítő lehetőségek (eszközök, terápiák) közül mi jöhet számításba gerincferdülés esetén? (masszázs, speciális ágy, gyógynövények, természetgyógyászati eszközök, akupunktúra, jóga stb.)

Minden kipróbálható, de igazán eredményes a kezelés, a megfelelő műanyagfűző (korzett) és a célzott gyógytorna ( Schroth szerint) alkalmazása esetén lesz. A masszázst szakképzett gyógymasszőr végezze! Az ágy feleljen meg az egészséges, kényelmes ággyal szemben támasztott követelményeknek: az ágyrács legyen finoman rugalmas (rétegelt fából készült, enyhén hajlított elemekből épüljön), a matrac ne legyen süppedős, legyen formatartó. A gerincferdülést gyógyító növényi szer még nem ismert, de érdemes élni a gyógynövények áldásos hatásaival. Tisztességes természetgyógyász nem fog senkit azzal áltatni, hogy gyógytorna, és/vagy korzett nélkül meg tudja gyógyítani a gerincferdülést.
Az akupunktúra nem alkalmas a gerincferdülés kezelésére. Rengeteg jógagyakorlat létezik. Gyógytornász-jógamester állítsa össze a programot, a megengedhető gyakorlatokból.

KONZERVATÍV KEZELÉS (KORZETT, GYÓGYTORNA)

Igaz-e, hogy a korzettviselés során elsorvadnak az izmok?

A gerincferdülés kezelésére használt korzettek ún. félaktív korzettek. Viselőik önkéntelenül is mozognak bennük, hogy a kényelmetlenséget enyhítsék. Ezek a mozgások a korzett által létrehozott passzív (nyomásos) korrekció mellett aktív (plusz) korrekciót, izomműködést is provokálnak. Az óhatatlanul bekövetkező kisfokú izomgyengülést a gyógytorna ellensúlyozza.

Minden esetben segít a korzett vagy előfordul, hogy a korzett-kezelés dacára is romolhat az állapotom?

80 % -ban eredményes a kezelés, vagyis javul vagy nem romlik a gerincferdülés célzott gyógytorna és korzett viselés mellett! Vannak a gerincferdülésnek olyan fajtái, amelyek korzettkezelés ellenére is romlanak, de nem olyan mértékben, mint kezelés nélkül

Elegendő-e, ha a korzettet csak délután és éjszaka viseli a gyermekem?

Bizonyított tény, hogy csak a napi 23 órás korzettviselés lehet eredményes. A részidős viselés csak részeredményt hoz, vagy eredménytelen lesz. Kezelőorvossal érdemes minden esetben egyeztetni.

Milyen életkorig kell viselni a korzettet?

A csontrendszer egyes részeinek érése (végleges formájának kialakulása) különböző életkorokban következik be. A csigolyák éretté válása az utolsó. A korzettet a csigolyák érésének befejeződéséig kell viselni. Ebben vannak egyéni eltérések, és különbség van lányok és fiúk közt is (a fiúk később „érnek”). Általában 20 éves kor táján záródik le a csigolyák érése (fiúknál valamivel később), de ilyenkor – fokozatos leszoktatás keretében – már csak részidős korzettviselésre van szükség.

Mit tegyek, ha a gyermekemet nem tud rávenni az iskolai korzettviselésre? Attól félünk, hogy csúfolni fogják…

Rendkívül ritkán fordul elő, hogy korzettes gyereket az iskolában csúfolnak. Sokkal többször lett az addig az osztály perifériáján létező gyerek központi szereplő: felnéznek rá, hogy ilyen erőfeszítésre képes! Legjobb, ha a gyermek előre bejelenti az osztályban, hogy korzettje lesz, hiszen úgyis észre fogják venni, hogy valamit visel a ruhája alatt. Ha előre tudják, kisebb lesz a felhajtás. Egyébként meg minden csoda három napig tart!
A kezelést végző „csapat” sokat segíthet, de egy jó barátnő, vagy barát is támaszt jelent.
Végül pedig a legfontosabb háttér a biztató, támogató család. Meg kell érttetni vele, hogy a saját gyógyulása mindennél fontosabb, ne törődjön azzal, aki ebben akadályozná.

Milyen sportot ajánlanak a gerincferdüléses/korzettes gyermeknek és melyeket kifejezetten nem?

Szabadidős sportok végezhetőek, versenyszerűen végzett sport meggondolandó.
A szabadidős sporttevékenység megengedhető, legfeljebb rangsoroljuk azokat. A sor végére kerülnek az ún. egykezes sportok (vívás, tenisz, asztalitenisz, kézilabda, kosárlabda stb.). Lehet úszni, röplabdázni, lovagolni (jó trénerrel, maximum napi ½-3/4 órát), gimnasztikázni. A legtöbb sport korzettben is végezhető (úszás, kerékpározás, görkorcsolyázás…).

Miért fontos az egyéni gyógytorna?

Fontos tisztázni: az iskolákban nem gyógytorna, hanem gyógytestnevelés van. A kettő nem ugyanaz!
Az egyéni gyógytornára azért van szükség, mert a fokozatosan kialakuló tartási rendellenesség miatt a központi idegrendszerben rögzült „testkép” hibás, és ezt csak egyéni foglalkozással lehet kijavítani. Egyéni foglalkozás szükséges ahhoz, hogy a gyerekek megtanulják a gyakorlatokat a megfelelő határok közt végezni. A gerincferdülés ritka kivételtől eltekintve több, ellentétes hajlású görbületből áll. Azért kell megtanulni a gyakorlatok határait, nehogy az egyik görbület korrekciója közben a másikat fokozzák. Gyógytornászok is tartanak csoportos foglalkozásokat, ezeken legfeljebb három-négy, megfelelően összeválogatott gyerek vehet részt.
A megtanult, begyakorolt gyógytorna program napi tevékenység legyen!

Elegendő-e, ha a gerincferdüléses gyermek gyógytestnevelésen, gyógyúszáson vesz részt vagy mindenképp szükséges a gyógytorna is?

A gyógytornát sem gyógytestneveléssel, sem úszással, sem más sporttal nem lehet helyettesíteni.

Melyik fontosabb? A korzettviselés vagy a gyógytorna?

Egyformán fontos mind a kettő.
A korzettviselésre és gyógytornára is szükség van, nincs fontossági sorrend. Enyhe gerincferdülésnél (maximum 10-15 fokig) elegendő a gyógytorna, efölött korzettkezelésre is szükség van.

Ha sokat gyógytornázom, valóban érhetek el esztétikai javulást?

A tartás lényegesen javítható csak gyógytornával is, de valószínűleg a gerincferdülés nem vagy alig fog változni! A „gerinc” gyógytorna kitűnő alakformáló és fitnesz torna.

MŰTÉT

Igaz-e, hogy a gerincműtét után merev lesz az ember háta? Ha igen, mennyiben korlátozza ez a mozgást?

Csak az operált gerincszakasz válik merevvé. A gerincnek vannak nagy mozgásterjedelmű, és kevésbé mozgó szakaszai. A funkcióveszteség mértéke attól függ, melyik szakaszt kell operálni. Az operált betegek a mindennapok során „megtanulják”, hogyan pótolhatják a kiesést.

Gerincműtét után vállalhatok-e kisbabát? Természetes úton megszülhetem-e? Kaphatok-e gerinctáji érzéstelenítést vajúdáskor?

Természetesen az operált gerinccel is lehet kisbabát szülni. A szülés módjáról a szülészorvos dönt, ortopéd orvossal konzultálva. A gerinctáji (epidurális) érzéstelenítést akadályozhatja a műtét.

Ha a gerincferdülésem elérte a műtéti határt, de nem szeretném megműttetni, milyen következményekkel számolhatok?

A műtéti javallat alsó határa a 40-50 fokos görbület. Egy ilyen mértékű görbületnél nem kell tartani attól, hogy felnőtt korban is növekszik. 70 fok körül már tartani kell a felnőttkori rosszabbodástól. Az ilyen mértékű görbület a mellkasi gerincszakaszon károsan hat a tüdő, és ezen keresztül a szív működésére is.

Milyen kockázatai vannak a gerincműtétnek, és ezek milyen gyakorisággal fordulnak elő?

Minden orvosi beavatkozásnak vannak kockázatai. Ezek „általános”, és „speciális” kockázatok. Figyelembe kell venni a mérlegelésnél, hogy a műtétet altatásban végzik.
Részletes tájékoztatóval az operáló orvosnak kell szolgálnia, aki természetesen arra törekszik, hogy az általa végzett beavatkozásnál minden buktatót elkerüljön.

Mennyi időt kell kórházban tartózkodni az operációt követően, és kb. mikor térhetek vissza a megszokott életemhez?

8-10 nappal a műtét után haza lehet menni, és néhány hét alatt vissza lehet térni a „rendes kerékvágásba”, betartva az operáló orvos tanácsait.

A korzett-kezeléssel összehasonlítva, amely évekig tart, és kemény munkát követel, a gerincműtét egyszeri alkalmat, „kényelmetlenséget” jelent, nem célszerű inkább ezt választani?

Ezt a kérdést kb. húsz évvel ezelőtt már feltették egy Egyesült Államokbeli gerincgyógyászati központban, és akkor arra szavaztak, hogy inkább a műtét. Később ugyanebben a központban arra következtetésre jutottak, hogy elsőként a korzettet kell választani, s az csak akkor hatásos, ha napi 23 órában viselik, és mellette korrekciós gyógytornát is végeznek.
A „kényelmetlenség”-nek nem alternatívája a „kockázat”. A legkisebb műtét is kockázatokkal jár, a gerincműtét nem kis műtét!