MTV riport

Horváth Szilárd (Mv.): – Akár hétvégi nyári programnak is tudjuk egyébként ajánlani, hogy június 10-én lesz Pákozdon a Kapaszkodó lovardában a 8. évzáró, lovasterápiás fesztivál és verseny. Érdemes lesz oda elmenni, tehát június 10-e Pákozd és Kapaszkodó lovarda. A lovasterápiát egyébként alkalmazzák a gerincbetegségek gyógyításában is, hiszen a ló hullámzó mozgása jót tesz az emberi gerincnek is. Itt van velünk Orosz Mária orthopéd szakorvos, valamint Marlok Ferenc korzettkészítõ(?) mester és orthopéd mûszerész mester, valamint Oláh Zsolt énekmûvész, és mindjárt kiderül, hogy miért ilyen sokszínû összetételû a beszélgetõ társaság. De elõször doktornõt kérdezem, hogy hány embert érint a gerincbetegség Magyarországon?

Dr. Orosz Mária orthopéd szakorvos: – Hát igazából pontos statisztikák nincsenek, de lényegében az egész világon azonos mértékben szenvednek ebben a kórban. Igazi struktúrális, romló tipusú gerincferdülés, akiket szakorvosnak, orthopéd mûszerésznek, korzettel kell kezelni, akiknek esetleg szüksége lehet mûtétre, az Magyarországon több ezer beteg, de vannak az úgynevezett tartási rendellenességek, amik a rossz tartásból, a kevés mozgásból, a gyenge izomzatból adódó, jóformán ma az egész iskolás társadalmat érinti. 70-80 százaléka a gyerekeknek ilyen, idézõjelben, gerincbetegségben szenved.

Mv.: – Ebbõl kezdõdik a késõbbi nagyobb baj?

O. M.: – Nem. Ezek nem romlanak igazából, csak természetesen késõbb okozhatnak problémát. Hátfájást, meg egyéb más dologot, meg korai kopásos dolgokat, tehát késõbb azért ebbõl is lehet baj, de ezek a nagy problémák, azért az egy másik csoport. Sokkal kisebb.

Mv.: – Azért egy picit próbáljunk meg ennek a nagy csoportnak, csak néhány szóban tanácsot adni! Gondolom, iskolatáska és iskolai szék. Ez az elsõ kettõ.

O. M.: – És rendszeres mozgás.

Mv.: – Tehát hogy ne televíziót nézzenek mondjuk délutánonként feltétlenül, hanem inkább menjenek ki egy félórára vagy egy órára mozogni.

O. M.: – Igen. És ne hízzanak el! A megfelelõ életmód, az nagyon is fontos. Kapcsolódik az eddigi témához, mert hogyha valaki nagyon elhízik, akár felnõtt, akár gyerek, hogy lehet akár cukorbeteg, tehát nagyon fontos…

Mv.: – Iskolatáskát egyébként a háton viseljék inkább, ne kézben vigyék. Az a jobb, hogyha háton viselik mondjuk a kisiskolások.

O. M.: – Hátul, de ne a derekuknál leejtve, hanem a hátuk közepén. Tehát nem úgy értem, hanem minden gyerek az iskolatáskát valahol itt a feneke táján hordja, így hátradõl, és ilyen egészen rossz tartást vesz föl.

Mv.: – Rendesen húzzák meg akkor az iskolatáska szíjját a szülõk.

O. M.: – Igen. Egy kicsit rövidebbre kéne a szíjját, és az iskolatáska súlya alapvetõ. Tehát a gyerekek testsúlyának 10 százalékánál nem lenne szabad nehezebb iskolatáskát…

Mv.: – Vehetjük 20 kilós gyereknél, mondjuk 2 kilós táskát.

O. M.: – Pontosan. Ezek az elsõ osztályosok. Aztán az alsósok 3-4 kilós táskát hordhatnának, a felsõsök meg 5-6 kilós táskát, és ennek általában a dupláját vagy a háromszorosát hordatják mindennap a gyerekekkel és aztán csodálkoznak, hogy mindenki gerincbeteg lesz, tehát elferdül a gerince. Igaz, hogy funkcionális görbület és nem romlik, de hogy mindenki görbe, aztán mindenkit igyekszenek gyógyítani, holott ilyen egyszerû lenne.

Mv.: – Beszéljünk most akkor a súlyosabb dolgokról! Tehát akinek kialakult már nagyon kemény gerincbántalmai vannak. Ezek pontosan mit jelentenek?

O. M.: – Ez a gerincferdülés, a strukturális gerincbetegség, ami a csigolyáknak az elváltozásából, szerkezeti átalakulásából következik, és kialakul egy igazából megállíthatatlan gerincferdülés, ami nagyon torzító deformitássá alakulhat ki, ha kiskorban kezdõdik.

Mv.: – Azt mondja, hogy megállíthatatlan. De most itt éppen arról fogunk beszélni, hogy esetleg…

O. M.: – Önmagában megállíthatatlan, tehát kezelés nélkül.

Mv.: – Akkor most nézzük meg a megállításnak az egyik módját! Ugye korzett, én bevallom õszintén, nemrég hallottam elõször ezt a szót. Ez tulajdonképpen egy fûzõszerû valami, amit beteszünk a derekunkra?Marlok Ferenc korzettkészítõ mester: – Így van. Tehát a gyerekek számára egyedi gipszminta alapján készülnek ezek a korzettek. Igazából azért nem szeretjük a fûzõt, mert akkor sok esetben a nagyanyáink vászon fûzõire gondolunk. ez egy kõkemény mûanyagból készülõ korzett, hiszen itt korrigálni akarunk. Nagyon fontos, hogy a mûszerész értsen a szkoriózishoz, tehát a gerincdeformitás kezeléséhez, a korzett elkészítéséhez, és értsen a gyerekek nyelvén, hiszen ezeket a korzetteket évekig, éjjel-nappal viselniük kell.

Mv.: – Én azt hiszem, hogy ez talán az elsõ probléma, amivel szembesülhetünk ugye. Valamikor régen, úgy emlékszem, hogy nem volt például fogszabályzót viselni, aztán egy mostanra szinte divat lett. Gondolom, hogy a korzettet azért kicsit nehezebb a gyerekekre rábeszélni, ugye?

M. F.: – Így van, tehát ezért is fontos, hogy a mûszerész értsen a gyerekek nyelvén, hiszen a gyerekek ezt tanítják nekünk, hogy 90 százalékban lelkileg teher nekik ennek a páncélnak az elviselése és csak tíz százalék az, ami fizikális gondot és problémát jelent számukra.

M. F.: – És így kerül a képbe Oláh Zsolt énekmûvész. Szintén ilyen korzettet viselt? Ön is beteg volt, ugye?

Oláh Zsolt énekmûvész: – Nem, énnekem sajnos vagy szerencsére, nem tudom, hogy hogy fogalmazzam ezt meg, ebben nem volt részem. Énnekem egy kicsit komplikáltabb volt a probléma, így aztán hát két gerincmûtétem volt. A legutóbbi, az félévvel ezelõtt, az elsõ, az 12 évvel ezelõtt.

Mv.: – Ugye önök adtak egyébként koncertet azóta már Polgár Éva zongoramûvésszel együtt éppen azért, hogy támogassák azokat, akik ilyen problémában szenvednek. Mi volt a, ön, ugye mondhatjuk azt, hogy gyógyult most már a második mûtét után?

M. F.: – Talán mondhatjuk, bár nálam az egy kicsit bonyolultabb probléma, de jelenleg tünetmentes, inkább így fogalmazom.

Mv.: – Mi a legnehezebb ennek a betegségnek a kezelésében, a lelki kezelésében?

M. F.: – Nagyon nagyon sok korlátot ad. Nagyon sok fizikai korlátot ad, és fõleg egy fiúnak, egy 13-4-5 éves fiúnak azért. Nekem akkor derült ki igazából, mikor elkezdtem nõni, hogy milyen komoly problémák vannak. Ennek sajnos gyerekkorra visszanyúló az okai. És egy sugárkezelésbõl adódóan alakult nálam ez ki. Tehát igazából ez nálam nem tartásbeli probléma volt, hanem egy küldõ behatásnak a következménye, de nagyon sok korlátot ad. Tehát nagyon sok fizikai, és hát amit a Feri is mondott, hogy elsõsorban talán lelki korlátot ad az embernek.

Mv.: – Hogy lehet mégis, túl lehet rajta jutni, tehát meg lehet gyógyulni, ugye? Ezt mondjuk el!

O. M.: – Természetesen.

Mv.: – Korzett, illetve van még a gerinci kezelés.

O. M.: – Sok éves kemény munka, sok éves kemény munka a konzervatív kezelés menete, de igyekszünk barátsággal a gyerekekhez fordulni, igyekszünk velük jó kapcsolatot kialakítani, igyekszünk, a mûszerész kollega tudna errõl mesélni, színesebbé tenni ezeket a korzetteket, tehát lehet választani külöbözõ mintákat, farmert vagy kacsát, vagy bármi egyebet.

Mv.: – És nyilván ez személyreszabott egyébként.

O. M.: – Persze. Aztán pszichológus foglalkozik a gyerekekkel, a gyógytornászokkal ugye rendszeresen találkoznak, tehát egy ilyen családi kapcsolatot kialakítani, klubokat szervezünk, nyári táborokat szervezünk.

Mv.: – Akkor errõl még legyen kedves néhány szót mondani, így a nyár elõtt!

O. M.: – Hát nem én vagyok a fõszervezõ, de én is igyekszem benne részt venni. Ez nagyon sokat segít a gyerekeknek a pszichés probléma leküzdésében, különösen az újaknak, mert ott összejönnek régóta kezelt és újonan kezelt, korzettel kezelt gyerekek, és hát feltöltõdnek lelkileg, egészségileg. Gyógytornász foglalkozik velük mindennap. Úszhatnak, lovas terápia lesz ott a táboron belül. Lesz nyílt nap, amikor a doktorok eljönnek, egyéb gyógytornászok. Még jöhetnek újabb betegek, tehát egy ilyen tartalmas programot igyekszünk, most már haramdik éve csinálni. Fõleg a Feri ennek az értelmi szerzõje.

Mv.: – Gratulálok ehhez. Kit keressenek? Telefonszámot vagy honlapot mondjanak!

M. F.: – Egy telefonszámot tudok mondani. Suszter Barbara, aki segít tulajdonképpen ebben a programnak a megszervezésében.

O. M.: – 20-43-938.Mv.: – Ez budapesti szám ugye?

O. M.: – Igen, igen.

Mv.: – Jó. Tehát 01 vidékrõl. 20-43-938.

O. M.: – Munkatársa is segít ebben.

Mv.: – Köszönjük szépen, hogy eljöttek hozzánk, és jó munkát kívánunk!

O. M.: – Nagyon szívesen.