Páncélba zárva

A gyerekek lenyűgözőek. Most épp Berke Lilien lenyűgöző.

lilien

Nyolcadikos létére olyan okos, alapos elemzést írt a gerincferdülésről és a konzervatív kezelésről, hogy bármely szakember büszke lenne rá. Mellette pedig természetesen vitathatatlan érdeme, hogy ő aztán tudja miről szól ez a kezelés, hiszen harmadik éve van „páncélba zárva”. Elképesztő számok, adatok, és még sok-sok tanulság Berke Lilien dolgozatában:

http://www.mmgsz.sulinet.hu/mtdk/mtdk1516/Berke_Lilien_P%C3%A1nc%C3%A9lba_z%C3%A1rva.pdf

„Sokszor tanakodtam azon, személyes érintettségem okán, hogy vajon a gerincferdülés mennyi gyermek életét keseríti meg napjainkban Magyarországon? Rendkívül érdekelt, hogyan és miért alakulhat ki, melyek a kezelés módszerei, meg lehet-e ebből végérvényesen gyógyulni, lehet-e felnőttként majd teljes életet élni? Ennek felkutatása gyanánt merült fel bennem jelen elemzés megírásának gondolata.”

„Minden harmadik megkérdezett csak ritkán hordja a fűzőt ruhán kívül, minden negyedik sohasem fedi fel, mert félnek a csúfolódástól, a megbámulástól. 38%-uk élete eddigi legkeményebb próbatételeként éli meg a fűzőt, 39%-ukat az öltözködési szokásaiban korlátozza. Biztosan lelki problémát okoz 26%-uknak, de további 32%-uk érzéseire van negatív hatással. Közel ennyien vallják, hogy hatással van pályaválasztásukra, illetve teljesen abba kellett miatta hagyniuk a sportolást. Ezek az adatok nehéz döntések meghozatalát mutatják.”