SCOLI-TÁBOR 2018

A 2018. évi nyári Scoli-tábort megint felfokozott érdeklődés előzte meg és nagy várólista alakult ki. Idén először a Bátor Tábor nyári élményterápiás táborába is mehettek gerincferdüléses gyermekek, azonban a legtöbben kategorikusan azt jelölték meg a jelentkezési lapon, hogy a Vertebra Alapítvány táborába szeretnének bekerülni (mintegy 12 gyermek választotta a Bátor Tábort a körülbelül 70 jelentkezőből). Ez már a tábort megelőzően is komolyan visszajelezte az elmúlt évek tapasztalatát, a gyermekek közösségünkhöz, a Vertebra Alapítványhoz illetve a gyógytornászokhoz, orvosokhoz, műszerészekhez való szoros kapcsolatát, illetve a táboraink méltó „hírnevét”.

Az utolsó pillanatok nagy ijedtsége a résztvevők körül abból adódott, hogy a gerincferdülés döntően lánybetegség, így lányokból valóban nagy várólista alakult ki, azonban a 10 fős fiúszobát – lemondások miatt – úgy tűnt nem tudjuk megtölteni. Ez nagyon nagy „luxus” lett volna részünkről az előzményeket figyelembe véve, hiszen rengeteg gyermek (lány) szeretett volna akár last minute is bekerülni a táborba. Szerencsére az utolsó napok kampányának hála minden üres helyre akadt fiú jelentkező, így a tábor 42 fővel startolt el hétfőn reggel. A táborozók között 3 gyermek számított igazán fiatalnak és szintén hárman voltak olyanok, akik gerincferdülésük miatt műtéten estek át: közülük az egyik lány a tavalyi táborban még fűzősként vett részt, és ősszel került az operációra a pécsi klinikán.

Idén újdonságként Csányi Gyöngyi vezette már a téli tábort is, és a vállalkozott a nyári tábor lebonyolítására. Gyöngyi maga is korzettes gyermek szülőjeként került csapatunkba, és évek óta elkötelezetten segíti tevékenységünket. Gyermekközpontú gondolkodása, felelős magatartása és jó szervezőkészsége messzemenően alkalmassá tette őt a feladatra. A felnőtt segítők közül Prommer Katalin gyógytornász, Tóth Árpád műszerész és Halász Réka gyógytornász régóta segítőnk. Dr. Kerekes Kamilla idén végzett orvosként és húga révén érintett a gerincferdülésben: Vera  évek óta fűzőt visel. Kamilla elkötelezettsége – magánemberként és immár szakemberként is – teljesen érthető. Dr. Halász László idegsebész szintén családtagként (Réka férjeként) került az önkéntesek közé.

A programot tekintve is újításokra került sor idén: a 4 csapatba rendezett táborozók a megszokott kreatív foglalkozások helyett (amikor egy héten át alkottak – pl. színházi előadást, filmet, táncbemutatót stb.) idén először nagyobb fordulatszámra váltottak: mindössze egy-egy délelőtt alatt kellett a különböző helyszíneken létrehoznia a csapatnak egy alkotást. Az idő rövidsége izgalmas kihívássá változtatta a programot, de a tinédzser generációk ingeréhségét tekintve ezt találtuk jó megoldásnak. A négy helyszínen rövid színi előadást kellett létrehozniuk, reklámfilmet forgattak, újszerű facebook és instagramképeket alkottak a Vertebra Alapítvány oldalára és képzőművészeti alkotásokat hoztak létre – a program tematikája a különböző földrészek voltak. Szombaton tartottuk a bemutatót a művekből és megint lenyűgöző alkotások születtek: a több száz lájkot megélt szellemes facebook képek mellett négy nagyon vicces mini színdarab született és négy olyan reklámfilm, amely akár egy médiatábor műve is lehetett volna.

A tábor minden napja természetesen sporttal és mozgással indult. A nagy melegre tekintettel ez a tevékenység csak ebben a napszakban kivitelezhető, illetve hangulati elem gyanánt is működött a közös tábori tánc tanulás (hip-hop, buzogányos tánc). . A korzettben végzett mozgás, sporttevékenység sajnos nem minden gyermek számára ismerős, így észrevétlenül ezt is megtapasztalták, ami természetesen alapvető célja a tábornak.  A délutáni és esti programok kötetlenebbül teltek: az első délután mindig a feszültségoldásról, és a jó hangulat megalapozásáról szól. A vidám játékok, sorversenyek feloldják a kissé még feszült, feszélyezett gyermekeket, csapatot kovácsolnak belőlük. Este kissé intimebb, személyebb ismerkedésre került sor az egyes csapatokon belül. Kedden délután máris egy szuper nyári programmal ajándékoztuk meg a gyerekeket: a balatonmáriafürdői strandon önfeledten fürödhettek, játszhattak, ennek csak a nagy szél szabott kissé határt.. A strandok, nyilvános helyszínek nagy kihívást jelentenek a korzettet viselő gyermekeknek, hiszen itt még látványosabbá válik a segédeszközt, amit szívük szerint inkább elrejtenének. 39 fűzős gyermek egy csapatban pedig igazán látványos jelenség, amely minden közönség figyelmét magára vonja ☺ Most sem történt másként. Ugyanakkor együtt lenni, együtt megélni a kíváncsi, tolakodó, értetlenkedő vagy biztató pillantásokat mégis más, mint amikor az embernek egyedül kell kiállnia ezt a próbát. Erről szól a Scoli-tábor.. Szerdán a hagyományosnak nevezhető Bátor Tábor GO! programmal szereztünk nagy élményt a gyerekeknek. A Bátor tábor 10 önkéntese ismét 3 helyszínes játékos élményterápiás programot szervezett kifejezetten a Vertebra Alapítvány táborozóinak, akikhez vendégségbe jöttek. Csütörtökön óriási élményt jelentett a gyerekeknek a három forduló szám és színháború, amelyet a tábor területén tartottunk.  Pénteken délután a gyermekek kedvencére, az örök leglelegre került sor: Portya a falun át – feladatokkal, játékos fejtörőkkel, legyőzendő kihívásokkal – természetesen értékes pontokért. Az esték korzettdekorálással, kézműveskedéssel, szabadtéri filmvetítéssel és Mindent vagy semmit kvízzel teltek, de természetesen a gyermekek nagy a szabadidő igényük is, amikor kötetlenül „lógnak” együtt, ismerkednek, barátkoznak és közben észrevétlen tapasztalatot cserélnek. Szombatra tettük a nagyatádi strand meglátogatását, amely a közös felszabadult játék miatt, csúszdázás, palacsintázás után az egyik legnagyobb élményük lett.

Az esti hangulatot az öröm és felszabadultság mellett – a táborzáró totó, eredményhirdetés, ajándékosztás perceiben – már áthatja az elválás, a „holnap vége” miliője is, ami még intenzívebbé teszi az élményt. Természetesen a buli ilyenkor hajnalig tart. Vasárnap a lézengő gyerekek megírják élményeiket, visszajelzéseiket a táborról, amelyek legtöbbször könnyet csalnak a felnőttek szemébe. Ezekből idézünk:

Mit viszel haza a táborból?

“Hogy nem kell szégyellni mások előtt, hogy van fűzöm”

“Szerintem magabiztosabb lettem a gerincferdülésem tekintetében”

“Barátokat, élményeket, és az érzést, hogy nem csak én vagyok korzettes”

“Több bátorságot”

“Köszönöm, hogy részt vehettem a táborban, és hogy tagja lehetek ennek a remek közösségnek” (gerincműtött gyermek)

 

Szülői visszajelzések:

Nagyon köszönjük a lehetőséget, az én lánykám is nagyon nagyon jól érezte magát, sokat mesélt…. 😊💗😍

Minden nagyon tetszett neki, a szuper programok, fürcsi, egyszerűen minden! 😀

Nagyon büszke vagyok rá, hogy végig koriban volt, és bírta!💗Köszönjük szépen a táboroztató felnőtteknek kitartást, a szuper hangulatot! 😊

 

Mi is nagyon szépen köszönjük ezt a csodás hetet!!Viki is nagyon jól érezte magát.Az autóban hazafelé folyamatosan mesélt.Szuper volt a társaság,a hely,a szervezés,a programok és MINDEN!!!!!Boldog vagyok,hogy ilyen jól érezte magát,szóval nagyon köszönöm! :)Mondta,hogy szeretne menni a téli aztán a jövő nyári táborba is úgyhogy hosszútávú tervei vannak!

 

Kedves Táborvezetők és Táborozók!

Szeretnénk nektek megköszönni ezt a szuper tábort. Soha nem láttam még ennyire felszabadultan mosolyogni a fiamat. Andris hazafelé egész úton mesélte az élményeit, pedig amúgy nem egy bőbeszédű 😄

Itthon,már a Vertebra FB oldalán a képeket nézegette és mesélte, hogy egy egy fotó kapcsán milyen élmények történtek 😊Szóval teljesen kicserélve, felszabadulva kaptam vissza. Ez külön öröm, mert nagyon zárkózott egyébként.

Kívánunk mindenkinek nagyon kellemes nyarat!

 

Kedves mindenki most értünk haza még Pestről. Köszönjük szépen ezt a tartalmas hetet amit Bettike is àtélhetett részese lehetett. A tàborvezetők hozzààllàsàt tütelmét külön köszönöm, féltem ettől az egy héttől hiszen nekem Bettike most volt először külön egyedül tőlünk hiszen még kicsi. Óriàsi élmênnyel tért haza még a buszról le sem szàllt szinte de màr a téli tàbort emlegette amit nem gondoltam volna hogy ő még egyszer elmennyen tàborba. A boldogsàgos arca nekem mindent megér. A legjobb tàbor.