SCOLI-TÁBOR 2018

A 2018. évi nyári Scoli-tábort megint felfokozott érdeklődés előzte meg és nagy várólista alakult ki. Idén először a Bátor Tábor nyári élményterápiás táborába is mehettek gerincferdüléses gyermekek, azonban a legtöbben kategorikusan azt jelölték meg a jelentkezési lapon, hogy a Vertebra Alapítvány táborába szeretnének bekerülni (mintegy 12 gyermek választotta a Bátor Tábort a körülbelül 70 jelentkezőből). Ez már a tábort megelőzően is komolyan visszajelezte az elmúlt évek tapasztalatát, a gyermekek közösségünkhöz, a Vertebra Alapítványhoz illetve a gyógytornászokhoz, orvosokhoz, műszerészekhez való szoros kapcsolatát, illetve a táboraink méltó „hírnevét”.

Az utolsó pillanatok nagy ijedtsége a résztvevők körül abból adódott, hogy a gerincferdülés döntően lánybetegség, így lányokból valóban nagy várólista alakult ki, azonban a 10 fős fiúszobát – lemondások miatt – úgy tűnt nem tudjuk megtölteni. Ez nagyon nagy „luxus” lett volna részünkről az előzményeket figyelembe véve, hiszen rengeteg gyermek (lány) szeretett volna akár last minute is bekerülni a táborba. Szerencsére az utolsó napok kampányának hála minden üres helyre akadt fiú jelentkező, így a tábor 42 fővel startolt el hétfőn reggel. A táborozók között 3 gyermek számított igazán fiatalnak és szintén hárman voltak olyanok, akik gerincferdülésük miatt műtéten estek át: közülük az egyik lány a tavalyi táborban még fűzősként vett részt, és ősszel került az operációra a pécsi klinikán.

Idén újdonságként Csányi Gyöngyi vezette már a téli tábort is, és a vállalkozott a nyári tábor lebonyolítására. Gyöngyi maga is korzettes gyermek szülőjeként került csapatunkba, és évek óta elkötelezetten segíti tevékenységünket. Gyermekközpontú gondolkodása, felelős magatartása és jó szervezőkészsége messzemenően alkalmassá tette őt a feladatra. A felnőtt segítők közül Prommer Katalin gyógytornász, Tóth Árpád műszerész és Halász Réka gyógytornász régóta segítőnk. Dr. Kerekes Kamilla idén végzett orvosként és húga révén érintett a gerincferdülésben: Vera  évek óta fűzőt visel. Kamilla elkötelezettsége – magánemberként és immár szakemberként is – teljesen érthető. Dr. Halász László idegsebész szintén családtagként (Réka férjeként) került az önkéntesek közé.

A programot tekintve is újításokra került sor idén: a 4 csapatba rendezett táborozók a megszokott kreatív foglalkozások helyett (amikor egy héten át alkottak – pl. színházi előadást, filmet, táncbemutatót stb.) idén először nagyobb fordulatszámra váltottak: mindössze egy-egy délelőtt alatt kellett a különböző helyszíneken létrehoznia a csapatnak egy alkotást. Az idő rövidsége izgalmas kihívássá változtatta a programot, de a tinédzser generációk ingeréhségét tekintve ezt találtuk jó megoldásnak. A négy helyszínen rövid színi előadást kellett létrehozniuk, reklámfilmet forgattak, újszerű facebook és instagramképeket alkottak a Vertebra Alapítvány oldalára és képzőművészeti alkotásokat hoztak létre – a program tematikája a különböző földrészek voltak. Szombaton tartottuk a bemutatót a művekből és megint lenyűgöző alkotások születtek: a több száz lájkot megélt szellemes facebook képek mellett négy nagyon vicces mini színdarab született és négy olyan reklámfilm, amely akár egy médiatábor műve is lehetett volna.

A tábor minden napja természetesen sporttal és mozgással indult. A nagy melegre tekintettel ez a tevékenység csak ebben a napszakban kivitelezhető, illetve hangulati elem gyanánt is működött a közös tábori tánc tanulás (hip-hop, buzogányos tánc). . A korzettben végzett mozgás, sporttevékenység sajnos nem minden gyermek számára ismerős, így észrevétlenül ezt is megtapasztalták, ami természetesen alapvető célja a tábornak.  A délutáni és esti programok kötetlenebbül teltek: az első délután mindig a feszültségoldásról, és a jó hangulat megalapozásáról szól. A vidám játékok, sorversenyek feloldják a kissé még feszült, feszélyezett gyermekeket, csapatot kovácsolnak belőlük. Este kissé intimebb, személyebb ismerkedésre került sor az egyes csapatokon belül. Kedden délután máris egy szuper nyári programmal ajándékoztuk meg a gyerekeket: a balatonmáriafürdői strandon önfeledten fürödhettek, játszhattak, ennek csak a nagy szél szabott kissé határt.. A strandok, nyilvános helyszínek nagy kihívást jelentenek a korzettet viselő gyermekeknek, hiszen itt még látványosabbá válik a segédeszközt, amit szívük szerint inkább elrejtenének. 39 fűzős gyermek egy csapatban pedig igazán látványos jelenség, amely minden közönség figyelmét magára vonja ☺ Most sem történt másként. Ugyanakkor együtt lenni, együtt megélni a kíváncsi, tolakodó, értetlenkedő vagy biztató pillantásokat mégis más, mint amikor az embernek egyedül kell kiállnia ezt a próbát. Erről szól a Scoli-tábor.. Szerdán a hagyományosnak nevezhető Bátor Tábor GO! programmal szereztünk nagy élményt a gyerekeknek. A Bátor tábor 10 önkéntese ismét 3 helyszínes játékos élményterápiás programot szervezett kifejezetten a Vertebra Alapítvány táborozóinak, akikhez vendégségbe jöttek. Csütörtökön óriási élményt jelentett a gyerekeknek a három forduló szám és színháború, amelyet a tábor területén tartottunk.  Pénteken délután a gyermekek kedvencére, az örök leglelegre került sor: Portya a falun át – feladatokkal, játékos fejtörőkkel, legyőzendő kihívásokkal – természetesen értékes pontokért. Az esték korzettdekorálással, kézműveskedéssel, szabadtéri filmvetítéssel és Mindent vagy semmit kvízzel teltek, de természetesen a gyermekek nagy a szabadidő igényük is, amikor kötetlenül „lógnak” együtt, ismerkednek, barátkoznak és közben észrevétlen tapasztalatot cserélnek. Szombatra tettük a nagyatádi strand meglátogatását, amely a közös felszabadult játék miatt, csúszdázás, palacsintázás után az egyik legnagyobb élményük lett.

Az esti hangulatot az öröm és felszabadultság mellett – a táborzáró totó, eredményhirdetés, ajándékosztás perceiben – már áthatja az elválás, a „holnap vége” miliője is, ami még intenzívebbé teszi az élményt. Természetesen a buli ilyenkor hajnalig tart. Vasárnap a lézengő gyerekek megírják élményeiket, visszajelzéseiket a táborról, amelyek legtöbbször könnyet csalnak a felnőttek szemébe. Ezekből idézünk:

Mit viszel haza a táborból?

“Hogy nem kell szégyellni mások előtt, hogy van fűzöm”

“Szerintem magabiztosabb lettem a gerincferdülésem tekintetében”

“Barátokat, élményeket, és az érzést, hogy nem csak én vagyok korzettes”

“Több bátorságot”

“Köszönöm, hogy részt vehettem a táborban, és hogy tagja lehetek ennek a remek közösségnek” (gerincműtött gyermek)

 

Szülői visszajelzések:

Nagyon köszönjük a lehetőséget, az én lánykám is nagyon nagyon jól érezte magát, sokat mesélt…. ???

Minden nagyon tetszett neki, a szuper programok, fürcsi, egyszerűen minden! ?

Nagyon büszke vagyok rá, hogy végig koriban volt, és bírta!?Köszönjük szépen a táboroztató felnőtteknek kitartást, a szuper hangulatot! ?

 

Mi is nagyon szépen köszönjük ezt a csodás hetet!!Viki is nagyon jól érezte magát.Az autóban hazafelé folyamatosan mesélt.Szuper volt a társaság,a hely,a szervezés,a programok és MINDEN!!!!!Boldog vagyok,hogy ilyen jól érezte magát,szóval nagyon köszönöm! :)Mondta,hogy szeretne menni a téli aztán a jövő nyári táborba is úgyhogy hosszútávú tervei vannak!

 

Kedves Táborvezetők és Táborozók!

Szeretnénk nektek megköszönni ezt a szuper tábort. Soha nem láttam még ennyire felszabadultan mosolyogni a fiamat. Andris hazafelé egész úton mesélte az élményeit, pedig amúgy nem egy bőbeszédű ?

Itthon,már a Vertebra FB oldalán a képeket nézegette és mesélte, hogy egy egy fotó kapcsán milyen élmények történtek ?Szóval teljesen kicserélve, felszabadulva kaptam vissza. Ez külön öröm, mert nagyon zárkózott egyébként.

Kívánunk mindenkinek nagyon kellemes nyarat!

 

Kedves mindenki most értünk haza még Pestről. Köszönjük szépen ezt a tartalmas hetet amit Bettike is àtélhetett részese lehetett. A tàborvezetők hozzààllàsàt tütelmét külön köszönöm, féltem ettől az egy héttől hiszen nekem Bettike most volt először külön egyedül tőlünk hiszen még kicsi. Óriàsi élmênnyel tért haza még a buszról le sem szàllt szinte de màr a téli tàbort emlegette amit nem gondoltam volna hogy ő még egyszer elmennyen tàborba. A boldogsàgos arca nekem mindent megér. A legjobb tàbor.