Táborainkról

A Vertebra Alapítvány 2004 óta szervez nyári táborokat gerincferdülés miatt korzettet viselő gyerekeknek. Táboraink évről évre egyre népszerűbbek, 2007 óta két turnust szervezünk nyaranta, 2010 óta téli táborunk is van. Néhány éve már gerincműtéten átesett gyerekeket is táboroztatunk.

Köszönjük a MOL Új Európa Alapítványának az évek óta tartó töretlen támogatását, amely nélkül táboraink nem ilyen színvonalon müködhetnének.

Az írásos visszaemlékezések mellett természetesen ma már rengeteg videó is készül a táborokban, amelyek ízelítőt adnak a hangulatból, s megismerkedhetünk a csodálatos csapattal is. Természetesen a tábor közönsége évről évre megújul, elsődleges célunk, hogy az új korzetteseket juttassuk közösségi élményhez, de hát mit tehetünk róla, ha aztán a gyerekek a következő évben is szeretnének jönni… 🙂 A képek láttán nehéz elképzelni, hogy ezek a gyerekek is nehezen, sírva, ellenállva indultak ezen az úton… pedig nem is volt olyan rég. Csak azóta megfordult számukra a világ 🙂

Örömmel jelentjük, hogy megkezdtük a 2016. évi Scoli-táborok előkészítését!

Hagyományos Téli Táborunkat fűzőt viselő gyermekeknek 2016.02.18-21 között tartjuk a gánti Fecskepalotában

Tábort hirdetünk műtét előtt álló, illetve gerincoperált 8-18 éves gyermekeknek 2016.03.24-27. között szintén a gánti Fecskepalotában

Legendás nyári táborunkat fűzőt viselő és gerincműtött gyermeknek 2016. július 18-24. között tartjuk a Mocz Erdészet erdei iskolájában (Somogyszob)

Az első tábort 2004-ben szerveztük, 2005 óta működnek professzionális jelleggel élményterápiás táboraink. 2007 óta élvezzük a MOL Gyermekgyógyító Programjának támogatását, amit ezúton is köszönünk! A 2016. évi táborokhoz is elnyertük a támogatást, igaz az előző éveknél szerényebb mértékben, ez remélhetőleg nem befolyásolja költségvetésünket.

Minden évben túljelentkezéssel küzdünk, ezért hirdetünk már két évszakban táborokat. Ugyanakkor nem tervezünk ennél több turnust indítani (több éves, ilyen irányú tapasztalattal a hátunk mögött): egyrészt kapacitással sem bírjuk, másrészt épp az a személyes jellege, varázsa vész el így az együttlétnek, amit ma a gyerekek olyan nagy csodának élnek meg. (Hétnapos tábort 0-24-ben működtetni, minden erőnkkel, erőfeszítésünkkel, jókedvünkkel, mosolyunkkal jelen lenni — ez nem megy egy nyáron kétszer egymás után, pár hét különbséggel).

A táborokba elsősorban olyan gyermekeket várunk, akik nem táboroztak még velünk, illetve kezdő korzettviselők,vagy műtét előtt állnak, gerincműtéten estek át. A táborok nem a gerincferdülésről szólnak, sokkal inkább egy nagy bulira emlékeztet a hét. A sok vetélkedő, játék, program közben a táborozók mégis megerősödnek a gerincferdülésük rájuk mért útján, a közösség ereje az, ami megérezteti velük: fűzőben vagy műtéttel is lehet teljes az életük. Sokan a tábor után magabiztosabbá válnak, felvállalják fűzőjüket, vagy a műtét szükségességét – ezek óriási eredmények. Mosolyogni, felszabadultnak látni őket szintén nagy hozadék. Természetesen az újak mellett mindig szükségünk van “veteránokra”, olyanokra, akik már kicsit a többiek előtt járnak ezen az úton, esetleg táboroztak már velünk, mert az ő példájuk, kitartásuk a valódi példa a társaik számára. Így alakul ki a túljelentkezés, s így alakul ki a soha nem igazságos döntés: ki jöhet táborba és ki nem. A legegyszerűbb módszert szoktuk választani: sorsolunk…

Önkénteseink jó része maga is érintett valami módon a gerincferdülésben, s évek óta elkötelezetten segítik – egész évben – ügyünket. Ott vannak programjainkon, táborainkban és fáradhatatlanul ötletelnek, szerveznek, dolgoznak azért, hogy még örömtelibbé varázsolják a scolis gyermekek életét.

Nem célunk, sőt kevés dolog áll tőlünk távolabb, mint szétválasztani a gerincferdülés konzervatív és sebészi kezelését, hiszen számtalan gyermek mindkettőben részesül: korzettviselés előzi meg a műtétet. Ugyanakkor úgy érezzük, szükség lehet egy olyan családias együttlétre, ahol kizárólag műtét előtt álló (tehát relatív nagy, legalább műtéti határos görbületű) és az operáción már túlesett gyermekek táboroznak együtt. A téli táborok megszokott hangulatát, programjait (sok játék, meglepetés, vetélkedő, túrák, kézműveskedés, filmnézés, beszélgetés, sport) kínáljuk majd és abban bízunk, hogy egymást és a gerincműtött felnőtteket megismerve oldhatjuk esetleges rossz érzéseiket, szorongásaikat, félelmeiket a műtéttel kapcsolatban amellett, hogy csak “szimplán” jól érzik magukat.
A táborokkal kapcsolatos további aktualitások, információk továbbra is itt lesznek elérhetők: www.gerincferdules.hu, Facebook: Vertebra Alapítvány

Kérdésüket erre a címre várjuk: Schuster Barbara, scolitabor@gmail.com, schuster.barbara@gerincferdules.hu

További információk:

http://scoliblog.blogspot.hu/2015/11/tabor-gerincmutet-elott-allo.html

http://scoliblog.blogspot.hu/2015/11/teli-korzettes-tabor-2016.html

A 2015. évi nyári táborunk kisfilmje itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=qbQTVo8jO7U