Tartáshibák

Tartáshibáról, tartási rendellenességről akkor beszélünk, ha a gerinc természetes görbületei megváltoznak. A gerinc oldalirányban elgörbülhet, az élettani görbületek megnövekedhetnek, vagy elsimulhatnak. Az ehhez vezető okok különbözőek lehetnek. A tünetek általában a testtartásért felelős izmok közötti egyensúly megbomlására vezethetők vissza.

Tartási rendellenességeknél nincsenek rögzült deformitások, a csigolyák felépítése ép, nincsenek szerkezeti eltérések, a hibás, funkcionális eltérés bármikor korrigálható. Rendszeres tornával, sporttal elérhető az izomzat megerősödése és a tartás normalizálódása.

Iskolás- és serdülőkorban a mozgásszegény életmód következtében az izomzat fejlődése gyakran elmarad a test gyors növekedése mögött, így a megnövekedett fizikai terhelésnek az izomzat nem tud megfelelni. A fejletlen izomzatú gyermekeknél sajátságos „hanyag” testtartás, domború hát alakul ki. A háti domborulat fokozott, a vállak csapottak, kissé előreesnek, a mellkas lapos, gyakran enyhébb mellkas-deformitás is látható. Ezek a gyerekek fáradékonyak, tornaórán, sportokban nem tudnak megfelelő eredményt elérni.

Tartáshibák fejlődhetnek ki a gerincet érő egyenetlen terhelés következtében is. Sportolóknál, olyan munkát végző embereknél, akik hosszú ideig aszimmetrikus testhelyzetet vesznek fel, pl. kozmetikusoknál, fogorvosoknál. Ülő munkát végző embereknél például tipikus a váll előreesése, a nyak, fej előrehelyezettsége. Ez a mindennapos, több órás statikus terhelés bizonyos idő után következményekkel jár, fájdalmakat okoz. A nyak, váll, és hátizomzat nem tolerálja tovább a túlterhelést és izomgörcs, fájdalom, myogelosisos csomók alakulhatnak ki az izmokban.

Az ágyéki ív nagyfokú homorulata is a megváltozott statika következtében alakul ki . A törzset nem csak a hátizmok, hanem elölről a hasizmok is támasztják. Amennyiben ezek az izmok gyengék, vagy túlsúly, terhesség miatt túlterheltek, a has előreesik, az ágyéki csigolyák és a keresztcsont szintén ebbe az irányba tolódik.

A tartási hibák megelőzésére és a tartás, a terhelés helyes visszaállítására izomerősítéssel egy saját, ún. “izomfűzőt” alakítunk ki a törzs körül, ami képes a terhelés nagy részének átvételére, megelőzve, megakadályozva ezzel a fájdalom és az ízületek idő előtti kopásának kialakulását.

Ne feledjük, hogy a tartási rendellenességek nem betegségek, de tartós fennállásuk esetén, a gerinc egyenetlen terhelése következtében sokféle betegség kialakulását segíthetik elő. Éppen ezért van nagy jelentősége a folyamatos felvilágosításnak, a megelőzésnek, kezelésnek.

Fontos! A gerincet megbetegítő számtalan  kórkép  a gerincet deformálja és  a létrejött kóros görbületek  a gerincen rendellenes tartást hoznak létre. A szakorvos feladata a különböző eredetű, de megjelenésükben hasonló elváltozások pontos kóreredetének tisztázása és a megfelelő kezelés beállítása.