Tartáshibák

Tartáshibáról, tartási rendellenességről akkor beszélünk, ha a gerinc természetes görbületei megváltoznak. A gerinc oldalirányban elgörbülhet, az élettani görbületek megnövekedhetnek, vagy elsimulhatnak. Az ehhez vezető okok különbözőek lehetnek. A tünetek általában a testtartásért felelős izmok közötti egyensúly megbomlására vezethetők vissza.

Tartási rendellenességeknél nincsenek rögzült deformitások, a csigolyák felépítése ép, nincsenek szerkezeti eltérések, a hibás, funkcionális eltérés bármikor korrigálható. Rendszeres tornával, sporttal elérhető az izomzat megerősödése és a tartás normalizálódása.

Iskolás- és serdülőkorban a mozgásszegény életmód következtében az izomzat fejlődése gyakran elmarad a test gyors növekedése mögött, így a megnövekedett fizikai terhelésnek az izomzat nem tud megfelelni. A fejletlen izomzatú gyermekeknél sajátságos „hanyag” testtartás, domború hát alakul ki. A háti domborulat fokozott, a vállak csapottak, kissé előreesnek, a mellkas lapos, gyakran enyhébb mellkas-deformitás is látható. Ezek a gyerekek fáradékonyak, tornaórán, sportokban nem tudnak megfelelő eredményt elérni.

Tartáshibák fejlődhetnek ki a gerincet érő egyenetlen terhelés következtében is. Sportolóknál, olyan munkát végző embereknél, akik hosszú ideig aszimmetrikus testhelyzetet vesznek fel, pl. kozmetikusoknál, fogorvosoknál. Ülő munkát végző embereknél például tipikus a váll előreesése, a nyak, fej előrehelyezettsége. Ez a mindennapos, több órás statikus terhelés bizonyos idő után következményekkel jár, fájdalmakat okoz. A nyak, váll, és hátizomzat nem tolerálja tovább a túlterhelést és izomgörcs, fájdalom, myogelosisos csomók alakulhatnak ki az izmokban.

Az ágyéki ív nagyfokú homorulata is a megváltozott statika következtében alakul ki . A törzset nem csak a hátizmok, hanem elölről a hasizmok is támasztják. Amennyiben ezek az izmok gyengék, vagy túlsúly, terhesség miatt túlterheltek, a has előreesik, az ágyéki csigolyák és a keresztcsont szintén ebbe az irányba tolódik.

A tartási hibák megelőzésére és a tartás, a terhelés helyes visszaállítására izomerősítéssel egy saját, ún. “izomfűzőt” alakítunk ki a törzs körül, ami képes a terhelés nagy részének átvételére, megelőzve, megakadályozva ezzel a fájdalom és az ízületek idő előtti kopásának kialakulását.

Ne feledjük, hogy a tartási rendellenességek nem betegségek, de tartós fennállásuk esetén, a gerinc egyenetlen terhelése következtében sokféle betegség kialakulását segíthetik elő. Éppen ezért van nagy jelentősége a folyamatos felvilágosításnak, a megelőzésnek, kezelésnek.

Fontos! A gerincet megbetegítő számtalan  kórkép  a gerincet deformálja és  a létrejött kóros görbületek  a gerincen rendellenes tartást hoznak létre. A szakorvos feladata a különböző eredetű, de megjelenésükben hasonló elváltozások pontos kóreredetének tisztázása és a megfelelő kezelés beállítása.

A gerincferdülésről és kezeléséről szóló részekben – szó szerint vagy tartalmilag – az alábbi könyvekből, cikkekből idéztünk.

  • dr. Orosz Mária: Az idiopathias scoliosis konzervatív kezelése (in:Gyermekgyógyászat, 56. évfolyam 6. szám)
  • Nagy Szilvia: Az idiopathias scoliosis korszerű, komplex mozgásterápiája (in:Gyermekgyógyászat, 56. évfolyam 6. szám)
  • dr. Csernátony Zoltán: A scoliosis-csapda – tévedések, tévhitek és tévutak. Biomechanika, terápia, prognosztika és egy kis pszichológia (in:Gyermekgyógyászat, 56. évfolyam 6. szám)
  • Udvarhelyi Iván által szerkesztett Fejezetek a felnőttkori ortopédia gyakorlatából, kiadta: Medicina 1998
  • dr. Vízkeleti Tibor: Az ortopédia tankönyve, Springer Könyvkiadó, Budapest, 1996.,
  • Az ortopédia tankönyve, szerkesztette dr. Barta Ottó, Medicina Könyvkiadó, Budapest, 1983
  • A Scheuermann-kyphosis és konzervatív kezelése (dr. Orosz Mária – dr. Tomory István cikke) in: Orvosi Hetilap 1982. 123. évfolyam, 46. szám
  • A kongenitális scoliosis (dr. Orosz Mária – dr. Tomory István cikke) in: Orvosi Hetilap 1986. 127. évfolyam, 13. szám
  • 10 kérdés a Scheuermann-féle betegségről (dr. Orosz Mária cikke, in: PRAXIS, 1994. 3. évf. 5. szám)

Köszönjük dr. Orosz Mária, dr. Temesszentandrási Hedvig és Marlok Ferenc segítségnyújtását a szakmai oldalak összeállításában.


A tartalom feltöltésének dátuma 2006.
Az azóta végrehajtott frissítések szakmai cikkek beillesztesévéel történtek, amelyek az egyes linkre kattintva nyílnak.
A szakmai anyagok szerkesztését Schuster Barbara, alapítványi koordinátor, pszichopedagógus végezte.