Scoli-Tábor 2017 beszámoló

Köszönjük a MOL Új Európa Alapítványának a támogatást és a Bátor Tábor GO! programjának, hogy színesítette az élményterápiás egy hetet! A következő lehetőség 2018. februárban a Téli Scoli-Tábor, amelyre körülbelül októbertől lehet jelentkezni (információk a honlapunkon és a Vertebra Alapítvány Facebook oldalán, illetve a www.scoliblog.blogspot.hu blogon)

Az alábbiakban a tábor összefoglalója, a résztvevők és szülők visszajelzései, valamint a fotók, videó elérhetőségei találhatók:

A 2017. évi nyári Scoli-Tábor összefoglalója:

tábor kicsik

Az együtt táborozó 42 gyermek összesen 18.044 napot töltött eddig korzettben. A legfrissebb korzettes épp 9 napja kapta meg a fűzőjét, a legrégebb óta páncélos gyerkőc 3345 (!!!) napot töltött már benne. A csapat összesen eddig 40 fűzőt használt el. Ketten estek át gerincműtéten, s mindketten örülnek neki, elégedettek az eredménnyel. A táborozók átlagmagassága 160,4 cm, és összesen 127 gombóc fagyival birkóznának meg. A 40 fűzős gyermek 2/3-a viseli szívesen ruha felett a páncélját. 9-en (!!!) műtéti határos görbülettel rendelkeznek (45-50 Cobb fok körüli gerincferdülés), közülük a legtöbben ugyanannyira félnek a műtéttől, mint amennyire megoldásként tekintenek rá. Kétségtelen: nekik van a legnehezebb dolguk. Rövid tábori statisztikánkat olvashatták, amely fontos információkat rejt, de minden statisztika mögött a legfontosabb az egyén, a gyermek maga.

A 42 helyre ismét 75 gyermek jelentkezett, ami még mindig megerősíti mekkora szükség van a táborunkra (amellett, hogy a Téli Scoli-Táborban is velünk táborozik mintegy 25 gyermek minden évben februárban).

Az idei évben is nagy hangsúlyt helyeztünk az új gyermekek élményterápiájára (95%-a a résztvevőknek új korzettes volt vagy még nem táborozott velünk). 10 fiú és 32 lány nyaralt velünk, hárman nagyon fiatalok: 9-10 évesek. A csapatból ketten már gerincműtöttek, további 9 gyermeknek műtéti határos a görbülete. Ezek a számok tökéletesen lefedik a gerincferdülés jellegzetességeit és azt is előrevetítik milyen nagy szükség van a közösségi lét nyújtotta megerősödésre, önbizalom növelésre és a nem vagyok egyedül érzés megtapasztalására.

Felnőtt segítőink közül ketten régóta önkénteseink (Prommer Kata gyógytornász és Csányi Gyöngyi), egy házaspár –  Gyarmati Dalma és Klippel Vilmos gyógytornászok – egyéves gyermekükkel vettek részt segítőként a táborban és újoncként, a táborvezetői poszt várományosaként vett részt a héten Toldi Beáta pedagógus, leendő családterapeuta. A tábort utoljára vezette Schuster Barbara pszichopedagógus, gerincoperált páciens.

Érkezés, a tábor indulása: A rendkívül hosszú buszút után felüdülés volt a délutáni bemelegítő, hangulatalapozó játék sorversenyek formájában. A gyermekek csapatokat alkottak a felajánlott kreatív foglalkozások szerint: internetes média csapat, színjátszó, filmes, képzőművész és láthatatlan színház tevékenységéhez csatlakoztak érdeklődésük szerint. Az estét már ezen kreatív csapatok alapozó programja töltötte ki.

A délelőttöket: hagyományainkhoz híven órarendszerű foglalkozások keretében szervezzük. Jóga, gyógytorna, önismereti játékok és gerincferdüléssel kapcsolatos ismeretterjesztő órán vettek részt a gyerekek vetésforgószerűen. Ezt mindig próba követte.

Délutáni programok: kedden a nagyatádi strandra látogattunk, ahol az önfeledt medencés hancúrozás és játék mellett egy speciális vízi eszközzel ismerkedhettek a gyerekek. A Floatfit hullámokon mozgó- ringó deszkái egyensúly, ügyességi, fejlesztő lehetőségeket is kínálnak, amellett, hogy remek szórakozás ez a sport. Este megkezdődött a várva várt korzettdekorálás, amely fontos lélektani állomás is a táborokban, hiszen a fehér, barátságtalan fűzők ekkor alakulnak át színes, kidíszített, feliratokkal ellátott eszközzé, amely az elfogadás, a barátkozás első lépése is.

Szerdán a Bátor Tábor láttuk vendégül délután, akik GO! programjuk keretében egy egész délutáni élményterápiás játékot varázsoltak a gyerekeknek három helyszínen. Nagy megtiszteltetés, hogy a Bátor Táborral való jó kapcsolat ilyen ajándék programokat tesz lehetővé a gyermekek számára. Este kézműveskedés keretében telefontokot és más ajándék tárgyakat készítettek a gyerekek. Este hagyományos kvízjátékunkban vetélkedtek a csapatok.

Csütörtökön Balatonmáriafürdőn strandoltunk együtt és a gyermekek élvezték a nyár nyújtotta örömöket: csobbanás, lángos, játék a vízben, fagyi. Nem mellesleg korzettben tették mindezt. Természetesen ilyenkor még nagyobb hangsúlyt kap a „mit szólnak mások” a sok fűzős gyermek látványához, de a gyerekek mosolygósak, bátrak és magabiztosak és így segítik a jövő korzetteseinek útját, akiket még kevésbé fognak bámulni az emberek.

Péntek délután a tábor egyik kedvenc játékára került sor, a falubeli Portya során játékos feladatokat, fejtörőket, interaktív játékokat kell megoldaniuk időre. Közben elindult a Láthatatlan Színház produkciója is, amely egyéni részvétellel valósult meg: minden gyermek bekötött szemmel mehetett végig a csapat által előkészített úton. Nagy élmény és komoly önismereti lehetőség volt ez az egyedi tapasztalat. Este közös filmnézést szerveztük „kertmozi” jelleggel.

Szombaton egy kisebb létszámú, műtéti határos görbületű terápiás foglalkozással ért véget a tábor szakmai programja. A délután már kizárólag az öröm, az önfeledt játék jegyében telt: először vizilufi csatában vett részt minden gyerek és a legtöbb felnőtt, majd következtek a produkciók. Megcsodálhattuk a színjátszók egerekről szóló humoros darabját, végigizgulhattuk a filmes csapat izgalmas krimijét, levetítettük a média csapat tábori összeállítását és részt vettünk a képzőművész csapat kiállításán. A tábor a megszokott jó hangulatban, késői éjszakáig tartó bulival fejeződött be.

Vasárnap az élményektől fáradt és izgatott gyerekeknek nagyon nehezen ment az elválás, egyre több síró gyermeket lehetett látni, és végül felfokozott hangulatban érkeztünk meg Budapestre délután.

Résztvevők és szülők visszajelzései:

„Én eleinte, csak azért jöttem ebbe a táborba, hogy találkozzak a legjobb barátnőmmel és szuper kedves dolognak találom, hogy lehetővé tették, hogy egybe kerüljünk.

Számomra nagyon nagy élményt nyújtott ez a tábor, több szempontból is.

Először is nagyon szépen köszönöm a felügyelőknek akik bár némi szigorral próbáltak megnevelni minket, hogy ugyan vegyük már fel a fűzőket és jó lenne, ha nem keltenénk fel őket reggel fél hatkor, ugyanakkor elpoénkodva mindezt kezeltél a helyzetet. Szerintem kevés olyan tábor van, ahol, ha olyat csinálsz amit nem feltétlenül lehetne, akkor inkább, próbálnak megviccelni minket, mintsem, hogy leszúrnak.

Tulajdonképpen sok mindent adott nekem ez a tábor. Egyrészt rengeteg új barátot, akik mellett nem érzem magam kellemetlenül, hogyha fűzőt viselek, hiszen rajtuk is ugyan ez van. Másrészt meg rengetek élményt. Talán ez volt életem egyik legjobb tábora.

Nagyon imádtam a helyet ahol voltunk és az embereket akik körülvettek.

Amikor megérkeztünk teljesen meglepődtem a jobbik értelemben. A szállás teljességgel megfelelő volt, az alkalmazottak közvetlenek és aranyosak.

Összességében, lett szuper vicces, nosztalgikus és kicsit megható élményem is, és nagyon szépen köszönöm azoknak akik lehetővé tették ezt és utólag bocsánat, hogyha nagyon elviselhetetlen voltam.” (Sz.Krisztina)

„Legelőször szeretném megköszönni a sok-sok pozitiv élményt és szeretetet amelyet kicsi lányunk kapott a táborban. ( Mindennap eszébe jut és mesél a táborról – a képeket is folyamatosan nézzük és olyan jó látni, hogy mindig mosolyog Ő is és a többi gyermek is.)” (P. Szofi édesanyja, mellékelve a friss szülinapi fotók a kislányról, korzettben)

 

„Közel sem gondoltam volna, hogy egy ilyen élményben lesz részem, mint amilyen az elmúlt egy hét volt.
Első pár napban nem igen barátkoztam még 2-3 ember kivéve, nem akartam kívül hordani a fűzőm függetlenül attól, hogy itt mindenki máson is ruha fölött van. Végül a barátaim győztek meg róla mennyire nem is vészes ahogy kinéz, és nyugodtan hordhatom így, senki nem fog bámulni stb. A hét második felében egyre több kapcsolatot szereztem, mindenki kedves volt, állandóán viccelődtünk, minden közösen csináltunk.
Persze annak, hogy ez megtörténjen a felnőttek jól megszervezett munkája is szükséges volt, és köszönöm nekik ezt a sok csodás programot. A táborban tapasztalatot, és sok élményt szereztem. Sőt életem egyik legnagyobb élményét élhetettem át, hála a táborvezetőknek!
Végre utcán is felmerem vállalni a korzettemet, és már sokkal kevésbé érdekel ki bámul meg, és ki nem. Elfogadtam, hogy ezt kell hordanom, de nagyban segítetett, hogy láttam mennyi gyereknek van hozzám hasonló problémája és így már nem érzem magam egyedül!
Nagyon hálás vagyok, hogy ebben a táborban lehettem, örök emlék marad számomra.” (N.Viki)

„Nagyon köszönjük azt a sok szeretetet és odafigyelést, örömöt és élményt, amit a gyerekek kaptak Tőletek!! Hannimnak nagyon sokat jelentett sorstársaival való talalálkozás, hogy nincs egyedül, hogy barátokra lelt!! Hálás köszönetem!!” (H.Hanna anyukája)

„Köszönjük a lelkiismeretes munkátokat! Sára egy életre szóló élménnyel lett gazdagabb. És már tervezi a következő táborra való jelentkezést..” (B. Sára anyukája)

„Nagyon-nagyon hálás vagyok és köszönöm a lelkiismeretes,fáradhatatlan munkatokat!” (B.Enikő anyukája)

„Az erdei iskola pedig köszöni, hogy idén is itt voltatok! Szeretettel várunk Rátok egy egész évet” (MOCZ Erdei Iskola)

Fotók, videó:

https://www.facebook.com/batortabor/posts/10155620752714939

https://www.youtube.com/watch?v=jNIQYxAJbp4

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1175156072629579.1073741973.157875684357628&type=3