SCOLI-TÁBOR 2016 BESZÁMOLÓ

(Fényképes beszámoló: a Vertebra Alapítvány Facebook oldalánál!)

Hagyományos nyári táborunkat ezúttal is új helyszínen tartottuk, s egy új táborhely mindig izgalmas kihívás nekünk, szervezőknek is. Az előzetes reményeinket messze beváltotta a Mocz Erdei Iskola (Somogyszob), hiszen kiválóak a létesítmény adottságai (nagy füves tér, zárt táborhely, minőségi felszereltségű szobák, focipálya, sporteszközök stb.) és hihetetlenül készséges és rugalmas volt vendéglátó személyzet is. A Balaton közelsége egyúttal azt is lehetővé tette, hogy a strandolás örömeiről se kelljen lemondanunk.

taborreka42 gyermekkel vágtunk neki az idei tábornak (volt olyan szerencsés, aki utolsó nap került be a csapatba egy másik táborozó betegsége miatt), s egy tavaly műtött fiú is volt köztük. A gyerekek nagy többsége új volt, sajnos így is rengetegen, mintegy 27-en kerültek várólistára az előzetes szűrések és sorsolás után. Őket hat felnőtt kísérte: Dr. Bárdos Dóra tapasztalt segítőnk már, Punyi Réka gyógytornász (ex-korzettes, majd operált páciens) szintén oszlopos tagja már a segítői gárdának, ifi vezetői posztról avanzsáltak felnőtt segítői körbe Kálmán Liza gyógypedagógus hallgató és Váczi Dani medikus (mindketten szintén érintettek a gerincferdülésben: Liza fűzősként és operált páciensként is, Dani pedig korzettviselőként). Új tagja volt csapatunknak dr. Varga-Homola Zsuzsi fogorvos (a gerinc és a fog rendellenességeinek együttjárását vizsgáló kutatásban vesz részt). A tábor szervezője, vezetője: Schuster Barbara pszichopedagógus, a Vertebra Alapítvány koordinátora.

A tábor tematikájában újítottunk az előzőekhez képest, de sok elemet megőriztünk. Elmaradtak a délelőtti órarendi foglalkozások, helyüket gyógytorna és közös sportolás foglalta el. A tábor egyik legfőbb feladata, hogy a mozgásban gazdag élet lehetőségét megmutassa a gyermekeknek, észrevétlenül megtapasztalják, hogy mindent megtudnak csinálni fűzőben is, a korzettviselés semmiben sem akadályozza őket. A focizás, vízi lufi csata, közös testmozgás, sorversenyek, fogó, és a rengeteg játék közben még azok is megtapasztalhatták a mozgás örömét, akik korábban esetleg levették a fűzőjüket testnevelés órára vagy a sportoláshoz. Balatonmáriafürdőn, a strandon tett látogatásunk nem csak a korzettben úszás élményét adta a gyerekeknek, hanem az egyik legnagyobb félelmükkel is segített szembenézni: az idegenek részéről történő bámulással, csodálkozással, esetleges megjegyzésekkel. 42 gyermek fűzőben a Balatonban mindig nagy ámulatot jelent, így volt ez idén is, viszont a gyerekeknek erőt ad az együttlét, a közösség ereje, így nem érezték magukat egyedül, elvégre ők voltak többen J Önfeledten játszottak, hancúroztak, labdáztak a Balatonban és természetesen az idő egy részére – jutalomból – levehették a fűzőjüket.

A kreatív csoportok fontos része a tábori programnak, hiszen tartalmasan, aktív töltjük el a közös hetet. A hangsúly nem a gerincferdülésen van, nem is a fűzős vagy operált léten, hanem azon, hogy ők gyerekek, akiknek szeretnénk egy vidám, felejthetetlen hetet szerezni. Négy kreatív program közül választhattak a táborozók: újságot írhattak, zenés-táncos produkcióban szerepelhettek, filmet forgathattak vagy divatbemutatóra készülhettek. Minden csapat óriási lelkesedéssel készült és hatalmas produkcióval rukkolt elő a hétvégére, ami természetesen a többiek számára meglepetés, egyúttal ajándék is volt. A keddi és csütörtöki balatoni strandolás mellett meglátogattunk egy kastélyt, a helyszínen tájfutást és lézerpisztolyozást szerveztünk (Sirályok SE), este moziztunk közösen, volt hagyományos kvíz, illetve a községen átívelő Portya játék, és a gyermekek örömére és meglepetésére beöltözős játékunkat is folytattuk (Charlie Chaplin, Johnny Deep, Morgan Freeman és Janis Joplin látogatott el a táborba. Újdonság volt az egészségügyi tematikájú programunk: négy helyszínen szerezhettek a gyerekek információkat különféle területeken (száj/fogápolás, gerincferdülés/kezelés, életmentés/ általános eü. ismerek, és hygiéniai alapismeretek lányoknak).

Idén is volt persze kaland, amennyiben a váratlan és fülsértő hajnali – téves – tűzriadót, illetve a buszunk hazafelé történő lerobbanását annak tekintjük. Igazi probléma nem adódott szerencsére, annyi történt mindössze, hogy vasárnapra egy nagyon-nagyon fáradt, élményekkel feltankolt és felpörgött tábori csapat érkezett haza, akik közül a legtöbben azt jelezték vissza: hihetetlen élményt, megerősödést és elfogadást adott nekik a tábor.

2016.07.23-án a MOL Új Európa Alapítvány megbízásából forgatott filmet a táborunkról egy stáb és Thaler Tamás fotókat készített.

“Kedves Barka és Segítőid, akik részt vettek a tábor szervezésében!
Szeretnénk köszönetet mondani, hogy Hanna újra részt vehetett egy újabb nagyszerű táborban! Elég nehéz szavakba foglalni, hogy mennyi mindent kap(unk) egy tábor alkalmával, de az biztos, hogy pótolhatatlan élményhez jutnak a gyerekek, olyanhoz, amit szülőként nem lehet megadni. Ez hatalmas nagy segítség a mindennapos fűzős életben.
Hanna nagyon jól érezte magát a táborban, miután hazaérkeztünk és magához tért, este fürdés után ácsorgott a tükör előtt és sóhajtozott, hogy milyen jó volt a tábor!Minden elismerésem a szervezőknek és segítőknek, mennyi jó és új ötlet volt idén is.”

“Köszönöm szépen, hogy egy héten át csodát teremtettetek meg nekünk”

“Én először a kocsiban ülve könyörögtem anyának, hogy forduljunk vissza, mert féltem… most meg legszívesebben azért könyörögnék, hogy ne kelljen hazamenni a táborból”

“Köszönöm szépen, hogy egy héten keresztül csodát teremtettetek meg nekünk”

A filmes csapat által készített némafilm:

https://www.youtube.com/watch?v=K_cT60jcyu4&feature=youtu.be

Arról pedig, hogy miért nincs egy nyáron több Scoli-tábor itt olvashatnak részletesen:

http://scoliblog.blogspot.hu/2016/07/jo-pihenest-avagy-miert-nincs-tobb.html