Az alapítványról

Víziónk:

Teljes élet lehetősége a gerincferdüléssel élők számára.

Missziónk:

A Vertebra Alapítvány a gerincferdülésben érintett gyermekek és felnőttek teljes körű támogatását végzi, és összefogja a páciensekért dolgozó szakembereket. Tevékenységünk két fő irányvonala az edukáció, azaz hiteles információ nyújtása elsősorban a gerincferdülés, de más gerincbetegségek konzervatív és műtéti kezelését illetően is, illetve a sorstárs közösség megteremtése és összefogása, pszichés támogatás nyújtása.

Bemutatkozás

A Vertebra Alapítványt 1990-ben hozta létre prof. dr. Jeszenszky Dezső gerincsebész, a zürichi Schulthess Klinik gerincsebészetének vezetője. Prof. dr. Jeszenszkyt rendkívüli tehetségként és szaktekintélyként tartják számon ezen a területen világszerte, ám rendkívülisége még egy területen megmutatkozik: az elmúlt évtizedekben - bár folyamatosan külföldön élt és dolgozott, dolgozik a mai napig -, mindvégig segítette a magyar gerincbetegeket, és nagy hatással volt a hazai gerincsebészet fejlődésére.

Az alapítvány tevékenységét országos hatókörrel végzi, számos kezdeményezéssel és programmal segíti a gerincferdülésben érintett pácienseket, családokat, és az értük dolgozó szakembereket. Az alapítvány vezetője, Schuster Barbara maga is érintett: súlyos gerincdeformitásának műtéti kezelésére huszonöt éves korában került sor (prof. dr. Jeszenszky Dezső, St.Gallen, Svájc), s ő sikeres műtéte és orvosa páratlan betegközpontú hozzáállása miatt lett a sorstárs közösség önkéntes segítője 2005-től, később a Vertebra Alapítvány munkatársa 2006-tól.

Reményeink szerint tevékenységünk értékteremtő, hiteles és meggyőző. Mi, akik ezért az ügyért dolgozunk - akár önkéntesként, akár szakemberként - ugyanolyan szenvedéllyel tesszük a dolgunkat, mint amikor elköteleződtünk itt, évekkel, évtizedekkel ezelőtt. Hiszünk benne, hogy felelősek vagyunk a világnak azért a szeletéért, ami ránk van bízva. A mindennapokban erőt, motivációt ad a folytatáshoz a páciensek, családok szeretete, hálája, és folyamatos pozitív visszajelzése.


A Vertebra Alapítvány alapítója, kuratóriumi tagja:


A Vertebra Alapítvány kuratóriumának elnöke:

Horváth-Németh Zsófia

A Vertebra Alapítvány kuratóriumának további tagjai:

Joó István Csaba
mentálhigiéniés szakember
ügyvezető (Salus Orthopedtechnika Kft.)
dr. Bárdos Dóra
jogász, Európai Uniós tanácsadó
gerincműtött páciens

A Vertebra Alapítvány operatív igazgatója:

Schuster Barbara
pszichopedagógus
gerincműtött páciens

"Veleszületett csigolyafejlődési rendellenességből adódó súlyos gerincferdülésem korrekciós műtétjére felnőttkoromban került sor.

Mind gyógyulásom, mind operáló orvosom - prof. dr. Jeszenszky Dezső gerincsebész - páratlan emberi hozzáállását tapasztalva született meg bennem az elhatározás, hogy a sorstársak segítője leszek. 2006-tól dolgozom a Vertebra Alapítványnál: az elmúlt 15 év a közösség és egy ügy felépítéséről szólt, rengeteg sikerrel és örömmel. Érintett páciensként, pszichopedagógusként, és a gerincferdülés ügyének szereplőjeként is megtaláltam itt a helyem, és felelősséget érzek mindezért.

Sok más mellett az utam egyik legfontosabb állomása A hátam mögött című önéletrajzi indíttatású könyvem megjelenése 2020-ban (www.scolirodalom.hu, Libri, Bookline), illetve a csigolyafejlődési rendellenességgel született gyerekek szűrésében és kezelésében tetten érhető változások az elmúlt években (www.babacsigolya.hu)."

Támogatás

A Vertebra Alapítvány adószáma:
19650500-1-41

Adományt, támogatást az alábbi számlaszámon várunk:

Magnetbank: 16200151-18540082

Külföldről: HU93 1620 0151 1854 0082 0000 0000


Köszönjük, ha adományával, személyi jövedelemadó 1%-val támogatja tevékenységünket!