Kiadványaink

Schuster Barbara: Gerincferdülés és ami mögötte van

Ismeretterjesztő kiadvány a gerincferdüléssel és a kezeléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, de a könyv kitér a gerincferdülés kapcsán a pszichés jellemzőkre (kamaszkor, a szülő szerepe, a kezelés elfogadtatásának nehézségei, a sorstárs közösség jelentősége, a műtéti kezelés pszichés aspektusai stb.), illetve néhány speciális kérdésre (korzettviselés kisgyermekkorban, a műtéti határon lévő gyermekek helyzete stb.).

Megrendelés

Vertebra Alapítvány gondozásában – a gerincferdülés kezelésével kapcsolatos kiadványok a www.scolirodalom.hu oldalon – akár együtt, akciósan is megrendelhetők.

Schuster Barbara: A hátam mögött

"Elsősorban azoknak ajánlom a könyvet, akiknek van már némi (vagy inkább sok) információjuk, tapasztalatuk a gerincferdüléssel, annak kezelésével kapcsolatban, akár érintettként, akár szakemberként. És értik: itt és most nem szakmai információhoz jutnak, hanem egy sokkal szubjektívebb képet, benyomást kapnak erről az ügyről. Mindezt abszolút személyes megközelítésbe csomagolva, egyéni érzéseken, tapasztalatokon átszűrve, valakitől, aki maga is érintett, és ennek az ügynek a segítője tizenöt éve. Emellett remélem, hogy minden olyan olvasónak – segítő foglalkozásúaknak, érdeklődőknek – is értéket, üzenetet közvetít a könyv, akik maguk nem érintettek a gerincferdülésben, de az itt írt tapasztalatok, élettörténetek, érzések bennük is nyitott szívre és visszhangra találnak."

Megrendelés

Vertebra Alapítvány gondozásában – a gerincferdülés kezelésével kapcsolatos kiadványok a www.scolirodalom.hu oldalon – akár együtt, akciósan is megrendelhetők.

Segítség fűzőt kaptam

A könyv a korzett-kezelésben érintett gyerekek, fiatalok leveleiből, visszaemlékezéseiből született, hosszú évek gyűjtésének eredménye. Könyvünk szerzői, a korzettes gyerekek egy hosszú, nagy állhatatosságot, kitartást igénylő, embert próbáló küzdelem részesei, úgy gondoljuk, hogy teljesítményük nagy tiszteletet és figyelmet érdemel.
Bár a gerincferdülés mozgásszervi betegség, tapasztalataink szerint a gyerekek többsége betegségét és a korzett-kezelést sokkal inkább lelki próbatételként éli meg, mint fizikai panaszként: a testi elváltozás és a feltűnő segédeszköz, a korzett viselése a gyerekek többségének nehézséget okoz. Ebben szeretnénk mi – illetve társaik – a könyv által segíteni: talán a sok vidám, lelkesítő vagy éppen könnyeket előcsaló történet segít elfogadni a korzettes életet, és megláttatja annak derűsebb oldalát.
Azt gondoljuk, hogy kiadványunk egyedülálló és hiánypótló jellegű, hiszen az érintettek közreműködésével született, s lelki útravalóul szolgálhat a jelen és jövő korzettes gyerekei számára.

Letöltés

Jelenleg a kiadvány csak elektronikus formában elérhető, ingyenesen letölthető innen:

Mesekönyvek

Dani gerince meggyógyul


A Dani gerince meggyógyul című mesekönyv a csigolyafejlődési rendellenességgel született, és emiatt műtétre váró kisgyermekeket és szüleiket készíti fel az előttük álló útra. (A csigolyafejlődési rendellenességről bővebben másik weboldalunkon található információ: www.babacsigolya.hu)


Hanna, egy „páncélos” kislány története

A Hanna, egy „páncélos” kislány története a gerincferdülés miatt – korzettet viselő óvodáskorú kisgyermekekhez és szüleikhez szól.

Fontos

2021-ben két mesekönyvet jelentettünk meg a legfiatalabb korosztálynak, s ezek sorát a jövőben folytatni szeretnénk. A mesekönyveket térítésmentesen kapják meg az érintettek, kereskedelmi forgalomba nem kerülnek.

Érdeklődni az info [kukac] gerincferdules.hu email címen lehet.

Alyson Gerber: Fűzőbe zárva

A Braced, magyar fordításban Fűzőbe zárva című könyvet szívünk szerint minden kamasznak a kezébe adnánk, amikor a gerincferdülés diagnózisát és a fűző szót először meghallja. Mindazok a keserves küzdelmek, sírás, elkeseredés, majd bátorság, támogatás, határok legyőzése, amin szinte minden fűzős tini keresztülmegy, megjelenik ebben a könyvben - olvasmányosan, letehetetlen stílusban.
A fordításért, és Rachel története iránti lelkesedéséért hatalmas köszönettel tartozunk Medgyesi Blankának, aki - eláruljuk - a fordítás közben időnként együtt pityergett, vagy nevetett Rachel-lel. Köszönjük a csodás borítót Csóti-Kálmán Lizának, aki egykori fűzősként pontosan tudja, mit élt át Rachel. A szakmai észrevételeket Prommer Katalin gyógytornász- manuálterapeutának köszönjük (az amerikai és a magyar szakmai irányelvek annyira különböznek a gerincferdülés konzervatív kezelését illetően, hogy elsőre nem kis fejtörést okozott nekünk, hogyan adaptáljuk a könyv szakmai kérdéseit a magyar gyerekeknek úgy, hogy a művet ne változtassuk meg. Köszönjük Alyson Gerber és a kiadó szíves hozzájárulását, akik erre tekintettel megengedték, hogy a magyar fordítás néhány ponton eltérjen az eredeti könyv szövegétől. A magyar címet Schuster Barbara álmodta meg, és ő gondozta a fordítás utáni magyar szöveget is.
A magyar kiadás minden joga a Vertebra Alapítványt illeti. Köszönjük mindenkinek, aki a korrektúrában (Takács Karolina), az angol nyelvű levelezésben, az első próbafordítások olvasásában, az ebook formátum megteremtésében (Pintér Boglárka) közreműködött és a könyv elkészüléséhez végig drukkolt. Kíváncsian várjuk az olvasók visszajelzéseit, szerintünk a scolisok, azon belül a fűzősök közössége gazdagabb lett egy csodálatos történettel!

Letöltés

Jelenleg a kiadvány csak elektronikus formában elérhető.
INGYENESEN letölthető innen,
a megnyitáshoz szükséges jelszó:
vertebra

Van-e neked TELESZKÓPOD?

Ez a könyv a súlyos gerincferdülés miatt fiatal életkorban elkezdett műtéti kezelésen (növekedő rendszer / growing rod) vezeti végig a szülőket és a gyerekeket.
Írta: Schuster Barbara pszichopedagógus, Vertebra Alapítvány
Illusztrálta: Kálmán Liza gyógypedagógus, önkéntes
Szakmai észrevételek: dr. Tunyogi-Csapó Miklós

Letöltés

Jelenleg a kiadvány csak elektronikus formában elérhető.
INGYENESEN letölthető innen:

Scoli Magazin

A sok-sok képpel illusztrált magazin megjelenésű kiadvány értékálló, tartalmas cikkekkel, interjúkkal és szakmai anyagokkal segíti az érintetteket.


Megrendelés

Vertebra Alapítvány gondozásában – a gerincferdülés kezelésével kapcsolatos kiadványok a www.scolirodalom.hu oldalon – akár együtt, akciósan is megrendelhetők.